Terug naar home

Nachtschade

Drie jaar geleden is het alweer dat Nachtschade voor het eerst de poppetjes aan het dansen kreeg met hun curieuze cocktail van funk, vaudeville en politiek engagement. De release van hun eerste EP was het starschot van een veldtocht waarvan het einde nog lang niet in zicht is. Nachtschade bleek al snel een festivalattractie, van het muziekfreakfestijn Down The Rabbit Hole tot en met het rondreizende theatercircus dat De Parade heet en waar de band al vier seizoenen achter elkaar te zien is. Ook in het clubcircuit ontdekte het publiek dat een concert van Nachtschade voor herhaling vatbaar is. In 2016 was Nachtschade één van het handjevol bands dat bovenkwam drijven in de Popronde. Sindsdien gaan er weinig weekenden voorbij zonder dat het kwartet ergens de boel op stelten zet.
Om een roemruchte voetballer te parafraseren, 'elk voordeel heeft zijn nadeel'. Omdat de band vrijwel constant in touw was, bleef er weinig tijd over om te werken aan een eerste album. Daarom werd er eind vorig jaar een periode ingelast voor het schrijven van nieuwe songs, het opzetten van een crowfund-actie en het zoeken naar waardige opvolger van Pablo “DeWolff” van der Poel, die tekende voor de productie van de eerste twee EPs.

Het zal geen toeval zijn dat de juiste mannen gevonden werden in een kroeg.
Als lid van I Am Oak kent Tammo Kersbergen het klappen van de zweep en als lid van team Kytopia heeft het analoge opnameproces weinig geheimen meer voor Tymen Bergman. Dit duo moet worden bedankt voor de glasheldere en dynamische sound van het Maskerade album. Speciale vermelding verdienden ook de bijdragen van leden van Jungle By Night en de Amsterdam Klezmer band. Plaats van delict was de Next To Jaap Studio in Voorhout.

Waar veel bands worden aangedreven door een of twee leden is Nachtschade een collectief, dat bestaat uit vier gelijke delen. Alle muzikanten componeren en alle vier schrijven en zingen ook hun eigen teksten. De bandleden hebben ook meer gemeen dan een liefde voor zompige blues, belangstelling voor Berlijns cabaret en bewondering voor dEUS. Het zijn ook alle vier vrij linkse rakkers, theaterbezoekers en lezers, die hun podium niet alleen gebruiken om te entertainen, maar ook om af en toe een punt te maken. Een van de eerste optredens van Nachtschade was tijdens de Maagdenhuisbezetting van 2015. Een ander vroeg hoogtepunt was een show op het Museumplein in Amsterdam voor zo'n 6000 actievoerders. Denk echter niet dat de band bestaat uit een stel onverbeterlijke wereldverbeteraars, Nachtschade is eerst en vooral  een extreem muzikale, 21ste Eeuwse rock 'n' roll band. Dat hun teksten ergens over gaan is mooi meegenomen en in deze tijd ook geen overbodige luxe.

Nachtschade is:

Maarten Stok – Zang en bas
Bram van den Brekel – Gitaar en zang
Rein Steenhuis – Keyboards en zang
Guy Peck – Drums, percussie en zang.

WebsiteFacebook